Rusttijd inbouwen met de kids

Alexander
Alexander
23 april 2021
Delen

In tijden van thuiswerken en gesloten scholen kan een middagdutje even rust brengen in huis en heb je even de luxe om wat tijd voor jezelf te nemen. Maar op een bepaalde leeftijd hebben je kids geen nood meer aan hun middagdutje… Bye bye me-time?

Niet helemaal. Probeer wat “stille tijd” in te bouwen. Dit kan niet alleen voor jou voor een nodige pauze zorgen, het brengt ook rust voor de kids. Het vraagt wat planning maar is zeker de moeite waard.

Stille tijd is zowat de enige manier om voor zowel ouders als kinderen een moment van rust in te bouwen. Hoe begin ik hieraan? Hoe bouw je een kleine pauze in de dag?

Kadeet heeft enkele tips voor je opgelijst hoe jij ook stille tijd in de dagplanning kan verwerken.

Benieuwd hoe een dag met thuiswerk en afstandsonderwijs er ka? Bekijk zeker ook eens ons “dagschema tijdens Covid”.

Hoe begin je eraan?

Kies een vast moment waarbij je stille tijd wil inbouwen. Dit kan bijvoorbeeld in de vroege namiddag zijn net na het middageten. Onmiddellijk “volle gas” geven zal niet werken. Start met korte tijdsblokken van een half uur, en als je merkt dat dit goed werkt kan je opbouwen richting een uurtje of zelfs anderhalf uur. Je zal zelf aanvoelen wat voor jouw gezin best werkt.

Stel dat je van thuis werkt en even een videocall moet inplannen kan stille tijd van pas komen om dan je video calls in te plannen. Of je kan gewoon even aan jouw dagtaken werken.

Het is belangrijk om in het begin grenzen te stellen en duidelijk aan te geven aan de kids dat ze zich even in stilte moeten bezighouden. Je kan ze aanmoedigen door te zeggen dat je straks even met hen komt spelen. Na een uurtje kan je dan nog een kwartiertje met hen meespelen.

Een tijdsblok van stille tijd kan er als volgt uitzien:

  • 13u00 – 14u00: De kids spelen in hun eigen kamer/speelkamer
  • 14u00 – 14u30: De kids spelen nog even samen zodat ook het samen spelen wordt gestimuleerd.

Na hun stille tijd kan je ze misschien belonen met wat schermtijd (TV kijken, op de tablet spelen, …). Op die manier geef je ze een extra motivatie om zich in stilte bezig te houden en we spreken uit ervaring dat dergelijke motivatie echt werkt.

Stille tijd helpt echt

Het gebeurt soms dat een kind humeurig is, jij humeurig bent of iedereen even een time-out nodig heeft. Om dan plotsklaps de volledige dag op pauze te zetten en de kinderen verplicht elk apart te zetten om te spelen zal meer op een straf lijken. Het uiteindelijke resultaat? Ze beginnen wat tegendraads te doen en komt er van rust niet veel in huis.

Door vaste tijdsblokken en routine te voorzien weten kinderen dat ze zich op een bepaald moment in stilte moeten bezighouden en komt er na verloop van tijd geen protest meer. De kids gaan misschien wel uit zichzelf in hun kamer zitten om te spelen.

Wanneer kan ik stille tijd beginnen inbouwen?

Jongere kinderen hebben over de middag nog nood aan hun middagdutje. Zie dit eerder als hun stille tijd. Kinderen rond de leeftijd van 4 – 5 jaar beginnen al minder nood te hebben aan hun middagdutje. Ze willen misschien niet meer slapen maar de ganse dag spelen zorgt er toch voor dat ze moe raken. Wat stille tijd kan dan de ideale oplossing zijn.

Je kan je tijdsblokken en hoe lang je stille tijd in plant zelf kiezen. Het ene kind kan zich langer alleen bezighouden dan het andere. Probeer misschien ook wat te variëren. Je kan bijvoorbeeld ook 2 kortere blokken inplannen in plaats van 1 groot blok. Je zal zelf wel aanvoelen wat best werkt.

Je kan de stille tijd ook gewoon inplannen wanneer ze normaal hun middagdutje deden. Op die manier wordt hun routine niet al te veel doorbroken en gaan ze dit minder als verandering ervaren. Ga even mee naar hun kamer, speel een kwartiertje met hen mee en zo zijn ze misschien vertrokken.

Wat doe jij tijdens hun stille tijd?

Jij kan ook even een verdiende pauze nemen. Thuiswerk en thuisonderwijs kan best veel van je vragen. Een pauze kan dus zeker welkom zijn. Dit is perfect normaal. Neem even wat tijd voor jezelf om wat op adem te komen.

Hoe zit het met huishoudelijke taken? Niet doen. Gun jezelf wat pauze! Huishoudelijk taken kan je doen in het bijzijn van en met de kinderen. Het is belangrijk dat je kinderen weten hoeveel werk er bij komt kijken om het huishouden te runnen en begrijpen wat dit inhoudt.

Hopelijk kan je met deze tips op weg. Forceer vooral niet te veel. Jij kent je gezin het best en kan je kinderen het best aanvoelen. Hebben ze even wat tijd met mama of papa nodig, ook goed. Bouw je wat stille tijd in in jullie dag? Geniet er dan vooral van 😉



Gerelateerd

Alles bekijken
Tips

Een gezinschema als je thuis bent tijdens Covid-19?

indoor activiteit met kinderen Kleuters

Tips om het chagrijnige humeur van je kids op te vrolijken

Activiteiten

Dé speelgoedbox om met kinderen op restaurant te gaan