Een gezinschema als je thuis bent tijdens Covid-19?

Alexander
Alexander
4 mei 2021
Delen

Het is een ontmoedigend gevoel om tegen weken en weken van social distancing en thuiswerk aan te kijken door de Corona crisis. Geef toe, iedereen vindt dat het “al welletjes is geweest”.

Onze dagelijkse routines met kinderen zijn opgebouwd rond naar school gaan, werk, sport, vrije tijd voor de kids en andere bezigheden. Maar wat als dat allemaal wegvalt? Wat moeten we thuis de hele dag doen? Hoe houden we de kids bezig en houden we ons gezinsleven in balans?

Geen zorgen, jij als ouder kan dit zeker aan. Het zal wel enige aanpassing vergen om ons leven vóór Corona om te vormen naar ons leven tijdens deze pandemie. Maar weet dat je niet de enige bent met deze uitdaging. Al is dat misschien een magere troost…

Het allerbelangrijkste: we moeten onze dag- en tijdsindeling wat gaan herindelen om alles op elkaar af te stemmen.

Hoe ziet een dagschema er tijdens Covid-19 uit?

Wat we nodig hebben is een solide dagelijkse routine – een schema – om ons te helpen onze draai te vinden. Over een paar weken heb je dit misschien niet zoveel nodig en heb je je eigen routine voor de dagen thuis ontwikkeld.

We delen graag onze dagindeling met jou, maar we moedigen aan om deze aan te passen naar jouw situatie.

Een paar tips om te beginnen

In plaats van grote tijdsblokken, maak van de dag korte, beheersbare blokken (denk aan blokken van 30 minuten).

Wees flexibel! Plannen is soms een beetje gokken. Houd niet te zeer vast aan het schema, maar gebruik het meer als leidraad. Als de kinderen aardig spelen, stop ze dan niet omdat het schema dat wil. Laat ze zich lekker amuseren.

Pas het tijdsschema aan volgens je kind. Jij kent jouw kids als het beste en weet wat ze nodig hebben. Je weet hoe lang ze bepaalde activiteiten kunnen verdragen voor ze iets nieuws nodig hebben. Stuur hier gerust bij.

Vertrouw niet op schermtijd (iPad, smartphone, tv, computer, …) om de dag te redden. Gebruik schermen als hulpmiddel en reserveer ze voor wanneer het cruciaal is (hierover later meer).

Als je kids zich in het begin niet zo goed zelfstandig kunnen bezighouden, geen paniek. Ze leren dit wel. Dit is een goed moment om je kind te leren zich zelfstandig bezig te houden.

Dagelijks schema voor drukke peuters tijdens Covid-19

Wakker worden

7.30 uur – Opstaan met de kids / kamer samen opruimen, bed opmaken, …

8:00 uur – Ontbijt

9:00 uur – Vrij spelen

9.30 uur – Gemakkelijke activiteit binnenshuis

10:30 uur – Snack

10:45 uur – Buiten tijd

11:15 uur – Voorlezen

11.30 uur – Vrij spelen

12.00 uur – Lunch

12.30 uur – Lunch opruimen, speeltijd

13:00 uur – Dutje doen / stille tijd voor grote kinderen (vrij spelen)

15:00 uur – Snack

15:15 uur – Gemakkelijke middagactiviteit

15:45 uur – Buiten spelen (als dit kan)

16:15 uur – Voorlezen

16.30 uur – Vrij spelen / diner voorbereiden

17:30 uur – Diner

Nog enkele handige tips

Hoe zit het met stilte tijd?

Als je kinderen hebt die GEEN dutje doen, raad ik aan om in de vroege namiddag een “stilte tijd” in te plannen.

Voor een ouder is het een belangrijk moment om even te pauzeren. Je werkt hard, en een rustpauze is jouw moment.

Tijdens stille tijd kunnen je kinderen in hun kamer spelen, kan het zijn dat ze een boek nemen, of kan het een goed moment zijn voor schoolwerk. Jij kent je kinderen best.

Tijdens stille tijd kunnen de kids ook rustige activiteiten doen, zoals puzzels maken of een dagboek bijhouden. Op die manier gaan ze toch educatief met de tijd om. Dit kan in het begin moeilijk zijn en het kan iets zijn waar je naartoe moet werken. Elke dag een paar minuten langer dan de dag ervoor. Kinderen hebben tijd nodig om uit te rusten. Ouders hebben dit ook nodig. Als het belangrijk voor je is, maak er dan een prioriteit van en stel duidelijke grenzen.

Wat moet je dan als ouder doen in rusttijd? Niets. Rusten. Neem een pauze. Klinkt zalig, toch?

Thuiswerken en ouder zijn betekent een leven zonder woon-werkverkeer, halve maaltijden eten en de hele tijd bezig zijn. Het is oké om een ​​pauze te nemen. Maak je geen zorgen over het schoonmaken. Je kunt op andere momenten van de dag schoonmaken. En het is misschien niet slecht dat je kinderen dit ook zien, zodat ze begrijpen hoeveel werk er komt kijken bij het onderhouden van een gezin en huis.

activiteit kinderen binnen spelen

Wat als je kind niet vlot alleen speelt?

Sommige kinderen vinden het moeilijk om te spelen zonder dat er een volwassene bij betrokken is, en willen dat je de hele tijd bij hen zit, of in dezelfde kamer bent. Op die manier lijkt het moeilijk om zelf aan je dagtaken toe te komen.

Dit is een goed moment om je kids deze vaardigheid te leren. Aangezien ze zo lang thuis blijven van school is het noodzakelijk dat ze zelfstandig leren spelen. Zelfstandig leren spelen is ook zeer belangrijk voor hun algehele ontwikkeling als kind, los van enig COVID-drama. We hebben nog enkele tips om kinderen meer aan het spelen te krijgen.

  • Ga samen door de speelgoedbak. Gooi het kapot en ongebruikt speelgoed weg of doneer het. Te veel speelgoed kan immers overweldigend zijn en een omgekeerd effect hebben op kinderen.
  • Begin het spel met hen: “Ooooh, wat als je een dieren theekransje zou houden?”
  • Zorg ervoor dat jij het ook druk hebt. Je kan niet in de zetel zitten om door Facebook te scrollen terwijl je de kids vertelt dat ze moeten gaan spelen. Wees zelf actief, en houd jezelf bezig.
  • Stel tijdslimieten in die ze begrijpen: “Ik ga de vaatwasser leegmaken. Waar ga je spelen? Ik kom even kijken als ik klaar ben. “
  • Beperk de schermtijd – schermen hebben een negatieve invloed op het vermogen van een kind om te spelen.

Onthoud dat spelen een vaardigheid is – ze moeten het beetje bij beetje groeien. Beheers uw verwachtingen.

Hoeveel schermtijd tijdens dit dagelijkse schema?

Gebruik schermtijd als hulpmiddel. Maak aan de kinderen duidelijk dat schermen in huis enkel door de ouders worden aangezet. De kinderen mogen niet zomaar de tv, computer, iPad, … aansteken wanneer hen dit uitkomt.

Maak van schermtijd vaste blokken in de planning. Als kinderen de routine kennen, gaan ze niet de ganse dag zeuren wanneer ze mogen TV kijken. Sommige gezinnen voorzien ’s morgens wat schermtijd terwijl er ontbijt wordt gemaakt. Er zijn gezinnen die dit liever anders doen. Probeer aan te voelen wat voor jouw gezin best werkt.

Gebruik de schermtijd enkel als hulpmiddel wanneer je het echt nodig hebt. Misschien is het voor een video call of ben je gewoon overweldigd door de dag. Dan kun je de kids even schermtijd gunnen zodat jij even tot jouw taken kan komen of gewoon een welverdiende pauze kan nemen.

Downloads

dagschema-covid-download

PDF - 389.22kB


Gerelateerd

Alles bekijken
Kleuters

Rusttijd inbouwen met de kids

Baby's en peuters

Van wieg naar kinderbedje: hoe beginnen we er aan?

Activiteiten

De leukste kindvriendelijke wandelroutes in jouw provincie