Van wieg naar kinderbedje: hoe beginnen we er aan?

Alexander
Alexander
5 mei 2021
Delen

De overgang van de wieg naar een eigen kinderbed of kamer, het kan een hele uitdaging zijn voor je kind. Om de overgang vlotter te laten verlopen hebben we enkele tips.

Dit stappenplan kan je als richtlijn gebruiken. Probeer aan te voelen wat voor jouw en je kind best werkt. Neem ook jullie tijd voor deze overgang. Je hoeft niets te overhaasten, want iets forceren kan net trager gaan werken.

Bereid je voor – maak het bed op

Laat je kind al even wennen aan het bed, laat het eventueel helpen het bed op te maken. Kies ook samen welk bed- en kussenovertrek je uit de kast haalt. Op die manier wordt je kleine sprui al actief betrokken bij het proces en is alles naar zijn of haar zin. Op het einde van de rit is het zo ook uitnodigender om in het bed te slapen.

Verplaats het nieuwe bed vroeg naar hun eigen kamer

Om te beginnen kan je het bed nog in de kinderkamer plaatsen bij die wieg omdat het kind reeds aan deze ruimte gewend is. Wanneer je kind ‘s nachts nog wakker wordt weet het ook meteen waar het is en raakt het niet in paniek.

In het begin zal het kind nog in zijn of haar wiegje willen slapen. Dit kan je gerust toelaten. In deze fase is het vooral belangrijk dat het kind het nieuwe kinderbed gaat “identificeren”. Op die manier kan je stap per stap het bed introduceren. Voor het slapengaan kan je bijvoorbeeld met je kind al op het bed gaan zitten om nog een boekje voor te lezen.

Onderschat dit deel van de transitie niet. Bereid ze voor en laat ze begrijpen waar het nieuwe bed voor dient. Kortom, laat ze kennismaken met hun nieuwe bed.

Laat je kind helpen met de verhuis

Als het ‘tijd’ is voor de overgang naar de eigen kamer (of het wegnemen van de wieg) kan je je kind laten deelnemen aan de verhuis. Laat ze als het ware afscheid nemen van hun wieg. Op die manier gaan ze de verandering beter begrijpen.

Zorg voor een “kindveilige” kamer

Het nieuwe kinderbed maakt het misschien mogelijk dat je kind ‘s nachts uit bed kan. En als we eerlijk zijn, dat zal hij of zij in het begin zeker doen. Het kind kan overdag misschien ook in zijn/haar kamer willen spelen.

Het is dus belangrijk om de kamer kind-veilig te maken. Zorg dat je kindje zich nergens aan kan verwonden en geen gevaarlijke situaties voor zichzelf kan creëren.

Denk maar aan het vastmaken/stabiliseren van dressoirs en boekenplanken. Verwijder al het afleidbare speelgoed en haal de mogelijk gevaarlijke decoratie uit de kamer: lage tafellampen, snoeren, …

Start de overgang met een dutje

Begin de overgang naar het eigen kinderbedje met een dutje over de middag in plaats van een volledige nacht. Op die manier leert je kind stap voor stap aan zijn nieuwe bedje wennen.

Laat je kind zijn nieuwe slaapomgeving ontdekken

In het begin zal je kind vaak uit bed komen. Het zal misschien willen spelen, huilen of protesteren. Probeer niet toe te geven en ook niet te veel aandacht te geven. Het nieuwe bed geeft nieuwe vrijheid aan je kindje. Het kan nu uit bed klimmen wanneer het wil.

Laat ze uitzoeken wat ze met deze vrijheid moeten doen. De kans is groot dat ze uiteindelijk terug in bed kruipen en toch in slaap zullen vallen. Of ze slaan enkele dutjes over. Geen probleem, dit hoort bij het gewend worden aan het nieuwe bedje.

Stop ze eerder in bed

Stop je kindjes bij de overgang naar het nieuwe kinderbed wat vroeger in bed. Als 19u30 de normale bedtijd is, probeer dit dan aanvankelijk om 19u00 te doen. Zo verliezen ze niet te veel slaap doordat ze in het nieuwe bedje moeilijker in slaap raken of wanneer ze beslist nog een “feestje” willen houden.

Ze zullen in het begin nog in hun kamer spelen, maar zoals elke fase zal dit er ook uit groeien. Het ene kind zal er een maand over doen, het andere kind 3 dagen. Ieder kind is anders.

Andere tips

Haast je niet om ze ‘s ochtends uit bed te halen. Als je je er prettig bij voelt, laat ze dan een beetje spelen in hun kamer. Dit bevordert hun onafhankelijke spelvaardigheden en geeft jou wat meer tijd.

Nachtverlichting kan in het begin helpen als het kind zich wat angstig voelt. Het blijft dan ook een grote overstap. Probeer bijvoorbeeld lichtgevende sterretjes (aff.) aan het plafond.



Gerelateerd

Alles bekijken
indoor activiteit met kinderen Kleuters

Tips om het chagrijnige humeur van je kids op te vrolijken

Activiteiten

De leukste kindvriendelijke wandelroutes in jouw provincie

Kleuters

Rusttijd inbouwen met de kids